Fysioplus verzorgt Tai Chi lessen op maandagavond  van 18.30 tot 19.30 in het wijkcentrum de Meteoor, Oude Litherweg 20 te Oss.

Tai Chi is een Chinese bewegingsvorm die komt uit de rijke geschiedenis van de Chinese gevechtskunst. Tai Chi is over het algemeen bekend in het westen voor de grote gezondheidsvoordelen. De manier van bewegen zorgt ervoor dat mensen hun lichaam ontspannen en natuurlijk bewegen, er wordt nadruk gelegd om met volledige aandacht en zorg hierbij betrokken te zijn.

Tai Chi is een holistische benadering ten opzichte van lichaamsbeweging, dat wil zeggen dat het de totale belevenis van de beweger stimuleert. Een gebalanceerde en geaarde manier van bewegen heeft een prettig effect op lichaam, geest en emotie.

De doelgroep is iedereen die zich bekwaam wil maken in deze oosterse vorm van bewegen, en/of mensen die stress gerelateerde klachten hebben, chronische lichamelijke- en pijnklachten (bijv. fibromyalgie, chronisch vermoeidheid). Doordat deze lessen verbonden zijn met Fysioplus zal er extra aandacht besteed worden aan het in beweging zijn met lichamelijke klachten en zal er accent gelegd worden op het leren herkennen van lichamelijke spanningen.

De lessen zijn progressief, dat wil zeggen dat Tai Chi stapsgewijs aangeleerd wordt. Eerst wordt  het fundament gelegd waarnaar er dieperliggende aspecten ontwikkeld kunnen worden, die op hun beurt weer de basis zijn voor verdere nuancering. Zoals een goed gerecht is opgebouwd is uit  ingrediënten die zorgvuldig gegroeid zijn, en daarna door middel van een proces van koken met de juiste middelen, is Tai Chi opgebouwd uit vele  ingrediënten en middelen. Die ingrediënten  zijn Tai Chi, Chi Kung, Nei Kung en meditatie oefeningen. Chi Kung zijn simpele herhalende oefeningen ter verfijning van de beweging, zodat het daarna geïntegreerd kan worden in de Tai Chi. Nei Kung heeft diezelfde functie voor Chi Kung, en meditatie heeft die functie voor Nei Kung.

De meer ervaren beoefenaar is in staat om het lichaam in groot detail te voelen door zijn ervaring en beoefening. De belichaming van het ritme, de flow van de beweging en de kalme aandacht die hierbij komen kijken zijn een erg prettige ervaring omdat het ons terugbrengt bij ons natuurlijke bestaan. Vanuit mijn 20 jarige ervaring als professioneel danser en iemand die ervaring heeft met een uitgebreid pallet aan trainingsvormen kan ik zeggen dat Tai Chi tot één van de meest effectieve en efficiënte bewegingsvormen behoort. Het is geschikt voor ieder lichaam van elke leeftijd.

Medische studies hebben bewezen dat tai chi, Chi Kung, Nei Kung en meditatie effectieve en zachte oefeningen zijn met een positieve invloed op je gezondheid. Het is stress verlagend, maakt je lichaam flexibel, versterkt je spieren en vergroot je longcapaciteit. Daarnaast verbetert het je concentratie, balans, houding, je weerstand en je immuunsysteem, ongeacht je leeftijd. Het beoefenen van Tai Chi kan ondersteunend zijn aan de behandeling bij de fysiotherapeut.

De lessen worden verzorgd door Ed Blom. Ed is Tai Chi docent met jarenlange ervaring.

Wil je eens een proefles volgen? Dat kan! Bel ons of stuur een mailtje dan nemen we contact met je op.