Wat is SOLK
Er komen regelmatig patiënten bij de huisarts met klachten (zoals bijvoorbeeld rugpijn, buikpijn, benauwd gevoel, hartkloppingen) waarvoor de artsen, na (uitgebreid) medisch onderzoek, geen lichamelijke (somatische) oorzaak kunnen vinden. Als deze klachten langer dan een paar weken blijven bestaan dan zou er sprake kunnen zijn van Somatisch Onvoldoende verklaarde Lichamelijke Klachten (kortweg SOLK).
Diagnose stelling SOLK
Het stellen van de diagnose SOLK wordt door uw huisarts gedaan. Uw huisarts heeft samen met u de klachten al uitvoerig bekeken en daar waar nodig verder onderzoek gedaan om er zeker van te zijn dat er geen duidelijke oorzaak is die de klachten kunnen verklaren. Hij heeft na de onderzoeken met u een behandelplan opgesteld. U heeft gemerkt dat de huisarts naast het lichamelijk deel van uw klacht ook samen met u gekeken heeft naar de mentaal- emotionele aspecten van uw klachten. Onderdeel van het behandelplan dat u samen met uw huisarts afgesproken heeft, is de behandeling bij de psychosomatische fysiotherapeut. De psychosomatisch fysiotherapeut gaat samen met u kijken hoe uw lichamelijke klachten van invloed zijn op uw dagelijkse leven. Hij gaat dit tijdens de intake met u op een rij zetten.
Andere manier van kijken naar de klachten
Binnen de psychosomatische fysiotherapie wordt uitgegaan van positieve gezondheid. Als we het over gezondheid hebben dan gaat het op de eerste plaats over voel ik me fit? en kan ik goed voor mezelf zorgen? Daarnaast kijken we naar het mentaal- emotionele en sociale welbevinden. Voel ik me vrolijk? Kan ik meedoen in de maatschappij? en vind ik dat ik een zinvol bestaan heb.
De rol psychosomatisch fysiotherapeut
De psychosomatische fysiotherapeut zal na de intake samen met u bespreken wat u graag weer wilt kunnen in uw dagelijks leven. De therapeut stelt hiervoor samen met u doelen op om dit weer te bereiken. Een voorbeeld kan zijn: weer zelfstandig boodschappen kunnen doen, uw kind weer zelf naar school kunnen brengen, u weer fit genoeg voelen om weer een stukje te gaan wandelen, etc. Ook wordt er samen met u bekeken wat er voor nodig is om in uw situatie deze doelen te bereiken.
De doelstellingen waaraan bij de psychosomatische fysiotherapie aan gewerkt worden zijn onder andere:
- Verbeteren van de conditie
- Anders leren omgaan met spanningen
- (H)erkennen van grenzen
- Vertrouwen terugkrijgen in het lichaam
Om deze doelstellingen te behalen wordt er gewerkt met:
- Oefentherapie
- Ademhaling- en ontspanningsoefeningen
- Massage
- Haptonomie
- Lichaamsgerichte therapie
- Tai Chi, Yoga, Mindfulness
Mogelijk bent u ook nog bij meerdere mensen onder behandeling. In overleg met u zal de therapeut contact opnemen met deze behandelaars om de behandelplannen op elkaar af te stemmen zodat u de best mogelijke zorg krijgt.
Behandeltraject bij de psychosomatisch fysiotherapeut
Voor de intake wordt 50 minuten de tijd genomen. De behandeling zelf kan tussen de 20 en 50 minuten duren. Dit is afhankelijk van het doel waar u tijdens de behandeling aan gaat werken. Gemiddeld zijn er 12 behandelingen nodig om uw doelstellingen te behalen.
Vergoedingen
De behandelingen vallen onder het aanvullende pakket van de zorgverzekering. In uw polis kunt u vinden hoeveel behandelingen vergoedt worden.
Nazorg
Het is aan te raden om tijdens of na de behandeling in te stromen in een beweegprogramma. Fysioplus biedt, in samenwerking met andere, verschillende programma’s aan. Samen met u kijken we wat het meest geschikt voor u is. Onder beweegprogramma kunt u de verschillende groepen terug vinden.